AZ Alma Heilig Hartkliniek | Eeklo

AMV architecten

De verbouwing van de voormalige Heilig Hart kliniek is al een lang verhaal. Het ziekenhuis is gegroeid op een zorgcampus die reeds in 1855 zijn eerste zorgactiviteiten kende. Het grootste deel van de huidige configuratie is dan wel gebouwd in de jaren í60, er zijn nog delen van de oorspronkelijke gebouwen in gebruik.

Sinds 1995 werd er door AMV architecten gewerkt aan het opfrissen en uitbreiden van de verschillende afdelingen. Het is echter wachten op de belangrijke beslissing van de grote fusie met het Elisabethziekenhuis uit Sijsele om een sterke dynamiek in de modernisering te krijgen.

De eerste grote verbouwing was de uitbreiding van de spoedafdeling en het operatiekwartier. Gezien de fusie en het uiteindelijke doel van een geheel nieuw ziekenhuis te Eeklo, werd de nadruk gelegd op het tijdelijke karakter van de uitbreiding. Een containerbouw over 2 bouwlagen van meer dan 500m≤ werd op een zeer korte termijn gerealiseerd. Hierin zitten een nieuwe ziekenzaal, spoed met bijhorende lokalen en een technische ruimte op het gelijkvloers, personeelslokalen en 2 nieuwe operatiezalen met integratie van de nieuwste technieken. Tegelijk werd ook de geriatrie uitgebreid met een kinesitherapieruimte.

Het was het startschot van een kolossaal werk: de volledige verbouwing van een ziekenhuis in dienst op 4 jaar tijd! Om dit te kunnen realiseren werd een stappenplan in 19 delen uitgewerkt. De belangrijkste stap was de nieuwe pediatrie bouwen boven op het dak van de derde verdieping (stap 5). Dit gaf de mogelijkheid om een verpleegafdeling leeg te maken om de verbouwingen te kunnen uitvoeren. Eerst werden de centrale liften vernieuwd om de nieuwe verdieping te bereiken en een bijkomende beddenlift gebouwd om de permanentie van het liftverkeer te garanderen. (stap 4)

Ondertussen werd de hoofdinkom verbouwd (stap 1) en kreeg de geriatrie een tweede uitbreiding (stap 2). Op 19 september 2005 ging de nieuwe pediatrie in dienst. Het is een lichte, industriŽle structuur, zonder dragende binnenstructuur, ingedeeld door verplaatsbare wanden en voorzien van het grootste comfort. De verhuis van de afdeling was het begin van een kettingreactie aan renovaties: de voormalige pediatrie werd een nieuwe verpleegafdeling heelkundige. Deze vroegere afdeling is nu de nieuwe materniteit. Daarna volgden de dagkliniek en 4 verpleegafdelingen. (stap 8)

Bedoeling was om alle stappen te realiseren tegen 2008.

Stap 3 Elektrische installaties
Stap 6 technische installaties
Stap 7 centrale sterilisatieafdeling
Stap 9 waterhuishouding
Stap 10 verbouwing technische dienst
Stap 11 herstel daken
Stap 12 bodemsanering
Stap 13 herlokalisatie personeelsdienst
Stap 14 NMR
Stap 16 parking en toegangswegen
Stap 17 afbraak voormalig rusthuis
Stap 18 containerpark en noodgroep
Stap 19 uitbreiding labo

Project fiche

Project AZ Alma Heilig Hartkliniek
Architectuur AMV architecten
Technieken De Klerck Engineering nv
Stabiliteit Boddin & Moyaert Ingenieursbureau bvba
Omschrijving van de opdracht Aanpassingswerken in diverse stappen van meerdere diensten
Locatie Moeie 18 - 9900 Eeklo
Bouwheer AZ Alma vzw
Gentse Steenweg 132 - 8340 Sijsele Damme
Gebruiker Heilig Hartkliniek
Bruto oppervlakte 20.189 m≤